Мистериозната планета девет би можела да биде заробен “непријателски” свет

planet-nine-artist-illustration

Илустрација на планетата Девет, свет со околу 10 пати поголема маса од Земјината, што може да лежи неоткриен далеку во надворешниот Сончев систем.

Планетата девет би можела да биде дури и поегзотична од што астрономите мислат.

Една нова студија сугерира дека претпоставениот свет, за кој некои научници сметаат дека демне невиден многу подалеку од орбитата на Плутон, би можел да биде поранешна “непријателска планета”, заробена од страна на нашиот сончев систем во одреден момент во минатото.

”Најверојатно планета Девет е фатен непријателски свет кој патува низ вселената неврзан за ѕвезда” – рече Џејмс Веспер (Државен универзитет на Ново Мексико) за време на прес-конференцијата на 229 состанок на Американското астрономско друштво во Грејпвајн, Тексас.

planet-nine-160407a-02Истражувачите укажуваат дека аномалија во орбитите на далечните објекти во Кејперовиот појас укажува на постоење на некоја непозната планета што орбитира околу Сонцето.

Веспер и неговиот ментор, професор по математички и физички науки професор Пол Мејсон, извршиле компјутерски симулации на 156 средби меѓу нашиот сончев систем и непријателските планети од различни големини и траектории. Ваквите средби можеби и не се невообичаени; Некои студии укажуваат дека непријателските светови се побројни од “нормалните” светови кои кружат околу своите домаќини ѕвезди низ галаксијата Млечен Пат.

Симулациите покажуваат дека, во околу 60 проценти од средбите, дојдовната непријателска планетата ќе биде исфрлена надвор од Сончевиот систем, но во околу 10 проценти од сите случаи непријателската планета на заминување ќе земе најмалку една од природните планети од Сончевиот систем, додаде тој. Во околу 40 отсто од средбите, сепак, непријателските планети ќе завршат фатени од страна на Сончевиот систем. Во зависност од карактеристиките на непријателската планета ова може да се случи преку “меко фаќање”, во кое не се исфрла ниту една природна планета на Сончевиот систем или напаѓачот како што влегува би можел да земе една или повеќе планети и да ги понесе во надворешниот појас на Сончевиот систем. Симулациите, исто така, укажуваат на тоа дека нашиот сончев систем, најверојатно, никогаш немал средба со непријателски свет помасивен од Нептун. Таков голем натрапник најверојатно би го разбранувал внатрешниот Сончев систем во голема мера, но тој денеска останува уреден и збиен, рече Веспер.

Планетата Девет се смета дека е 10 пати помасивна од Земјата (за споредба, масата на Нептун е околу 17 пати поголема од Земјината).

Постоењето на овој неоткриен свет за прв пат е сериозно предочено во октомври 2014 година од страна на астрономите Скот Шепард и Чедвик Трухило, од Карнеги институтот за наука во Вашингтон, и опсерваторијата Џемини во Хаваи, соодветно. Шепард и Трухило истакнале дека гравитационото влијание на неоткриен гигант “нарушувач” во надворешниот Сончев систем може да ги објасни необичностите во орбитите на неколку подалечни објекти, како што е на џуџеста планета Седна.

Во јануари 2016 година, астрономите Константин Батиџин и Мајк Браун од Калифорнискиот институт за технологија во Пасадена пронајдоа уште еден доказ за таква планета во орбитите на неколку дополнителни тела во Сончевиот систем. Батиџин и Браун го нарекоа хипотетичкиот свет планета Девет, и пресметаа дека таа, најверојатно, има високо елиптична орбита и дека изнесува колку што 1.000 астрономски единици (АУ) од сонцето. Како за пример, 1 АУ е далечната на Земјата и Сонцето, т.е околу 150 милиони километри. Нептун се наоѓа на околу 30 астрономски единици од Сонцето а Плутон на 49 АУ од нашата ѕвезда.

Наводната орбита на планетата Девет е во согласност со онаа на заробените натрапници, изјави Венера. Но, новите резултати од симулацијата не докажуваат ништо во врска со потеклото на овој хипотетички свет, истакна тој.

Всушност, научниците допрва треба да го потврдат постоењето на планетата (до оваа цел може да се дојде во почетокот на 2017 година, изјавил Браун).

Други студии пак сметаат дека објаснувањето за “непријателска планета” е малку веројатно и наместо тоа сугерираат дека планетата Девет е природна планета на Сончевиот систем, или дека сонцето го искинала светот од друга ѕвезда за време на одамна блиска средба со друга ѕвезда.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s