Елон Маск – мислител и творец

Елон Маск отсекогаш бил мислител и творец. Како дете, тој често сонувал како во транс и сам си програмирал сопствени видео игри. Тој отсекогаш пронаоѓал инвентивни начини да заработи пари, а откако дипломира на колеџ тој се одлучува за претприемништво наместо да чека да го забележи некоја интернет компанија.

20170118220227-gettyimages-471763092

“Има фундаментална разлика ако се погледне во иднината, меѓу човештво што е просторно-напредна цивилизација, тоа е таму во истражување на ѕвездите…во споредба со една, каде што засекогаш сме заробени на Земјата се до некој евентуален нареден настан на изумирање”

Бројни страсти во животот го инспирирале Маск а денес тој води компании и проекти кои се специјализирани за електрични и само-возечки автомобили, приватно истражување на вселената и колонизација на Марс, сончева енергија, нови начини на транспорт и вештачката интелигенција. Покрај извршните улоги во Тесла, Спејс Икс, Соларен Град, Отворена вештачка интелигенција и Хиперлуп, Маск има време и за татковство, Холивуд, играње видео игри константно добивајќи напливи на се поголеми идеи.

Маск како дете мечтаел и често зјапал во далечината. “Тој оди во неговиот ум, а потоа само го гледате дека е во друг свет. … Сега, јас само го оставам да биде, бидејќи знам дека дизајнира нова ракета или нешто слично. ” – рекла неговата мајка Меј. Тој за прв пат програмирал и продал видео игра во 1984 година. Играта се викала “Бластар” и за неа Маск, тогаш 12 години, добил 500 долари кога нејзиниот изворен код бил објавен во Јужно Афричкото списание за компјутерска технологија. Во 1995 година, Маск се запишува на Факултет на Универзитетот Стенфорд да студира физика. Во рок од два дена тој одлучува дека интернетот има многу поголеми можности за промена на општеството и го напушта за да ја формира Зип 2, компанија која обезбедува мапи и директориуми на онлајн весници. Маск има пет сина со својата поранешна сопруга Жастин Вилсон.

Маск бил инспирација за карактерот на Тони Старк во франшизата Железен човек.  Роберт Дауни Јуниор во 2007 година добил турнеја од Маск во седиштето на Спејс икс од каде превзема некои, од она што тој го опишува како, “достапни ексцентричности.” Во 2013 година, Маск потрошил 866.000 долари на аукција за автомобилот-подморница Лотус Есприт од филмот на Џемс Бонд, Шпионот кој ме сакаше (1977). Она што Маск планира да направи со него е да го надгради со Тесла електричен мотор и да се обиде да го трансформира во вистинска подморница. Маск е запознат со многу дисциплини, и многу луѓе се прашуваат како тој е во можност константно да се едуцира и да учи толку ефикасно. Еден корисник на Редит му го поставил прашањето за неговиот процес на учење. Маск одговорил: “Јас некако се чувствувам како мојата глава да е полна! Искрено, сепак, мислам дека повеќето луѓе можат да научат многу повеќе отколку што мислат дека можат. Тие се продаваат за кратко без и да се обидат. Еден мал совет: Важно е да го гледате знаењето како еден вид на семантичко дрво и бидете сигурни да ги разберете основните принципи, на пример, пред да се впуштите во листовите и другите детали на дрвото најрво треба да ги разберете багажникот и големите гранки или нема да постои ништо за што би можеле тие да се држат “.

on-risk-failure-is-an-option-here-if-things-are-not-failing-you-are-not-innovating-enough

“Дојдов до заклучок дека треба да целиме да се зголеми обемот на човековата свест со цел подобро да се разбере кои прашања е потребно да се прашаат. Навистина единственото нешто што има смисла е да се стремиме кон поглемо колективно просветлување”

Цивилизацијата разви авиони, возови, автомобили и чамци, но Маск развива концепциски “Хиперлуп” брз транзит низ вакум цевка како петти начин за транспорт. Тој вели дека тоа е теоретски најбрз начин да се патува, никогаш нема да се сруши, ќе биде имун на временски услови и ќе пренесе патници од Лос Анџелес до Сан Франциско за помалку од 30 минути. Тој ќе биде енергетски ефикасен, ќе се само-напојува со помош на соларни панели, и ќе ги задржи трошоците многу под цените на авионските билети. Во текот на 2015 година, Маск ги споделува своите идеи во однос на колонизацијата на Марс. “На крајот, Марс може да се трансформира во планета слична на Земјата”, вели Маск. “Марс може да се загрее и да се тeраформира. Има брз начин и бавен начин за тоа. Брзиот начин е да се фрли термонуклеарно оружје над двата пола, а подоцна, со нуклеарна фузија да се создадат две сонца во близина на Марс”. На 15 ноември 2016 година, Спејс Икс поднесе барање за дозвола за лансирање 4.425 сателити, кои ќе обезбедат интернет покриеност низ целиот свет. Во моментов, малку повеќе од 4.000 сателити (активни и неактивни комбинирано) орбитираат околу Земјата.

on-government-licensing-we-have-essentially-no-patents-in-spacex-our-primary-long-term-competition-is-in-china-if-we-published-patents-it-would-be-farcical-because-the-chinese-would-just-use-them-as-a

Одејќи си од Пеј Пал, си помислив:”Па, кои се другите проблеми кои веројатно најмногу ќе влијаат на иднината на човештвото? …Не од гледна точка, “Кој е најдобар начин да се заработат пари?”

Кога корисник на Редит го запрашал: “која дневна навика сметате дека има најголем позитивен ефект врз вашиот живот?”, Маск не одговорил со еден од вообичаените одговори – будење рано, заблагодарувње, медитација и слично– тој одговорил “ТУШИРАЊЕ”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s