На врвот

Од неколку вистини крајно се формира една, а тоа е вистината за земјата на врвот од ланецот на исхрана. Времето поминато во земјата на врвот е сеуште мало но, во старт, јасно се гледа дека овде има за секого по нешто, од секого по некој но за никого се. Доживувањето и емоциите на врвот се измешани од крајност во крајност и се одраз на крајно материјалистичко-мегаломанскиот начин на живот, крајно добрата организација и поставеност на системот за оној кој слепо го следи и му верува, зачудувачкиот баланс со природната средина и отворените можности за секој да дојде до израз и да си креира сопствен начин на практикување на живот. Сепак, веднаш може да се види и пирамидално- робовладетелската поставеност на системот. Веднаш е јасна расната и класната поделеност, кој е на дното на пирамидата, а кој е на врвот. Образецот е оддалеку провиден, меѓутоа масовно е прифатен како култура и начин на живеење без некој да се запраша која е цената што ја плаќа и дали вреди тоа што го губи за таа цена. Тоа е и дел од причините зошто земјата во исто време, во зависност од принципот на перцепција, се наоѓа на врвот и од негативен и позитивен аспект.

Полетавме и полни со позитивна енергија, свесно, ја прифативме нашата улога во филмот и го прегрнавме второто полувреме во животот. Но, не бевме сами, за малото насмеано лице ова беше само почеток.

DSCN2809_20170507_145417

Слетавме и веќе од наредниот ден се ставивме во погон, го сменивме режимот на функционирање и стартувавме со собирање на документација, истражување, аплицирање, адаптација, запознавање со околината, контактирање со најблиските од родната земја и пренесување на впечатоците. Наредниот ден повторно исто, наредниот и наредниот, се така и додека се завртиш, поминал еден месец. Само да се знае дека не било баш така едноставно да спакуваш 40 години живот во еден куфер и да ги отпакуваш во непознато како ништо да не се променило. За кратко време ја потрошивме целата позитивна енергија која ја собравме пред да се впуштиме во оваа прекуокеанска авантура.

Стартот за секого бил тежок на различен начин но на секого, некој му помогнал. Помошта е секогаш добредојдена, но само ако е искрена и ако не се бара нешто за возврат. Ја добиваме секојдневно и тоа е најпозитивниот фактор, покрај подршката од најблиските од родната земја, кој ни дава сила, со минимална енергија, да се бориме со овој животен предизвик. Иако, сеуште, не сме почнале да го живееме “сонот”, сепак продолжуваме да пловиме во ова, сега за сега, немирно емотивно море.

Па, нели нема од што да се плашиме кога се наоѓаме во земјата на врвот. Потребно е само да ги следиме правилата, да работиме напорно, да ја оставиме свеста на раат да ни ја управуваат други, да се опуштиме во вештачкиот мегаломански рај од бесконечно различни производи, да ги наполниме торбите, да ја палиме скарата по можност секој ден и да уживаме слободно во времето кога суштината на животот е на продажба.

Единствената предност кога си во земјата на врвот е што суштината на животот е полесно достапна за купување.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s