Ние сме суверени битија – време е да почнеме да се однесуваме како такви

Sovereignty-1

Заедно со интересот за создавање на подобар свет, за кој сите знаеме дека може да постои, расте и свеста и огорченоста за неправдата и нерамноправноста која неконтролирано владее во светот.

Една од клучните промени што треба да се случат за да се овозможи трансформација на човечноста е да ја вратиме нашата лична моќ за самостојно размислување и расудување, моќта да ја разликуваме вистината од лагата и да стоиме цврсто на она што знаеме и сметаме дека е исправно.

Изворот кој не создал, не дарувал со слободна волја и моќ да создаваме со нашите мисли, зборови и дела. Сепак, многумина од нас се расфрлаат со овие дарби, ги трошат толку лошо што веројатно иднината на човештвото не изгледа многу светла. Човештвото е на критична раскрсница во својата историја – еден пат води кон многу мрачна иднина, а другиот има потенцијал да не доведе до ново златно време. Исходот зависи од нас, секој од нас, започнува токму сега и започнува со ослободување на умот! Клучот за враќање на слободата и создавање на подобар свет е секој од нас да си ја врати сувереноста.

Што е суверенитет?

Зборот “Суверен” се однесува на моќта или правото на една нацијата, држава или индивидуа сам да си ја определи сопствената судбина без да биде контролиран од друг. Способноста самостојно да се одреди сопствената судбина се нарекува САМО-ОПРЕДЕЛЕНОСТ и е еден аспект од безвремениот идеал наречен СЛОБОДА. Самоопределувањето и слободата се суштинските права кои ни ги дал Изворот. Личниот суверенитет се однесува на суштинско право на индивидуално самоопределување.

Но, правото на суверенитет не е исто што и да се биде суверен. Тоа најпрво треба да се наметне преку нечии мисли и дејства, или правото во основа се губи. На крај, суверенитетот мора да се демонстрира. Во изреката “Слободата не е слободна”, одекнува оваа идеја – правото мора да се положи преку постојано внимание, мисла и ангажман.

Важен дел од тоа да се биде вистински слободен е одговорноста добро и внимателно да ги расудуваме идеите, верувањата и ставовите што избираме да ги прифатиме од општеството. Всушност, ние мораме да бидеме независни и доволно уверени за да формираме сопствени идеи, верувања и ставови – и покрај притисокот што општеството го наметнува врз нас, трудејќи се да не прилагоди. Не смееме слепо да прифаќаме се што нашата влада, религија, наставници или т.н. “експерти” сакаат да веруваме. Со тоа ја отфрламе личната моќ и им овозможуваме на “силите што се” да создадат свет кој ќе им служи на нивната агенда – свет што и не е баш во најдобар интерес на човештвото.

do-not-believe-in-anything-that-does-not-resonate-with-your-heart

Ако не почнеме да формираме сопствени верувања, да му веруваме на внатрешното знаење и да стоиме зад она што во срцата знаеме дека е исправно, иднината на нашиот свет ќе биде дефинирана и креирана од малкумина со многу себична агенда. Во овој свет кој ги глорифицира семоќните пари, комерцијалните интереси управуваат со бродот. Ние сме им дозволиле да ни ги киднапираат владите, религиите, медиумите, верувањата и ставовите – материјализмот, потрошувачката, сепаратизмот и стравот им служат на нивните интереси.

Но, “силите што се” го управуваат бродот само затоа што сме им ги купиле сите верувања и ставови и сме дозволивме да станеме апатични и исклучени. Не треба да покажуваме со прсти и да ги обвинуваме оние што манипулираат со нас. Треба да сфатиме дека ние ДОЗВОЛУВАМЕ да не манипулираат, дозволувајќи им да не носат во иднина која не е наш дизајн и желба. Ние сме целосно одговорни за се во врска со нашиот живот, вклучувајќи го и она што ни се случува на нас, а ние дозволуваме премногу работи да ни се случуваат. Не паѓајте во замката “жртва на менталитетот” и не се фајќајте во играта на вина и жалење – со тоа само ја предавате својата моќ.

public-passive-apathetic-distracted

Премногу од нас едноставно дозволуваат верувањата и вредностите да им бидат определени од другите. Премногу од нас едноставно се движат спрема она што им е кажано, спрема она што владата, црквата, учителите или идолите им кажуваат да веруваат, да прават, да бидат, експлицитно или имплицитно. Премногу од нас се потчинуваат на мислењата и идеите на “АВТОРИТЕТИТЕ”. Со тоа ја предаваме нашата моќ и им дозволуваме на други да не контролираат.

Масовното верување во моќта на авторитетите е цврсто вкоренето во човечката психа … подигајќи многу прашања за вистината за тоа кои сме и зошто ја ставаме довербата на други. – Барбара Марциниак, Патот на зајакнувањето.

За да ја повратиме моќта, треба да почнеме да формираме сопствени верувања, да имаме доверба во сопствената внатрешна вистина и да го правиме она што знаеме дека е исправно, а не она што другите ни го кажуваат или општеството го очекува и наметнува. Треба да ги ангажираме срцата и умовите и да останеме цврсто на она што знаеме дека е точно и правилно. Ако не го сториме тоа наскоро, најверојатно ќе се најдеме себеси во дистописка иднина, иста како бројните фантастични новели.

Ерозија на Слободата во Време на Замаеност, Опседнатост и Страв

Во оваа ера во која доминира консумеризмот, материјализмот и потрагата по семоќните пари, многумина од нас се толку зафатени и одвлечени од бркањето на пари и ствари за поседување што не успеваме да ја видиме оваа бавна ерозија што се случува околу нас, суптилно и не толку суптилно, на многу нивоа.

Опсесијата со акумулација, материјализмот и конзервативноста, не одвлекуваат од она што навистина е важно. Фиксацијата за сите опасни, лоши и страшни работи што се случуваат во светот ни го одвлекува вниманието од она што навистина е важно. Сите војни, вклучувајќи ја и “војната против тероризмот” и “војната против дрогата”, не држат во страв.

“Вашата моќ завршува таму каде што започнува вашиот страв” – Барбара Марциниак, Патот на зајакнувањето.

И кому сето ова му служи? Им служи на тајните комерцијално-политички интереси и на воено-индустрискиот комплекс. За нив се е во парите, ништо друго не е важно и не постои повисока цел. Тие се мајстори на манипулацијата кои капитализираат од нашите слабости и стравови. Зарем не е очигледно…зарем не е доволно?

Враќање на сопствената моќ

Наше исконско право и одговорност е да ги ПОСЕДУВАМЕ сопствените верувања, идеи, принципи и вредности. Време е да ја вратиме довербата во личното внатрешно знаење и да имаме храброст да застанеме зад вистината и правдата и покрај тоа што институциите, медиумите и другите ни кажуваат. Треба да престанеме да го обвинуваме системот и да се разбудиме од мрзеливоста, занесеноста, зависностите и да ја вратиме моќта за да можеме да создадеме подобар свет!

Време е да се види кои навистина сме, а не кои другите или општеството велат дека сме или треба да бидеме. Време е да застанеме во сопствените лични вистини, а не во она што ни го кажале другите дека е вистина. Време е да формираме сопствени верувања, а не само да го превзимаме тоа што другите веруваат. Време е да застанеме зад она што е во нашите срца и за кое знаеме деке е исправно, а не она што општеството ни го кажува дека е, дури и ако тоа значи да стоиме сами.

ONE-9

Сите сме дел од моќното бесконечно битие што се нарекува УНИВЕРЗУМ, извор на “СЕ ШТО Е”.

Не ни требаат наставници, експерти, професори, гуруа, свештеници, пастири, црковни лидери, херои или идоли да ни кажуваат во што да веруваме или која е вистината. Не ни требаат нивните верувања, идеологии или практики за кои што тие се колнат дека тие се еден и единствен начин на живеење за да се достигне вистината и суштината на постоењето.  Сето тоа е во нас, целото знаење на универзумот е длабоко во нас. Сите сме поврзани со Изворот, треба само да влеземе внатре, смирени и со верба во она што ќе го најдеме, што го чувствуваме, што го знаеме.

Светла иднина за човештвото е сеуште возможна, но ќе мора се разбудиме од маглата на потрошувачката, одвратноста, мрзеливоста, апатијата и стравот, да преземеме одговорност, да почнеме да обрнуваме внимание и да се ангажираме. Сигурно ни е преку глава од должничко ропство, од секојдневното одење на работа која ја мразиме и ни е досадна, од конкуренцијата и конфликтите, од сите болки и страдања – нели?

Со сигурност може да се каже дека Изворот ќе не охрабри да избереме повисока и поголема визија за тоа што сме и што би можеле да бидеме. Со сигурност може да се каже дека Изворот би претпочитал искуство на радост, изобилство и слобода – ЗА СИТЕ.

Останува уште сонот да го претвориме во реалност.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s