Зависни од “скролот” – време е да се соочиме со вистината

Дали е време навистина да погледнеме што социјалните медиуми всушност ни прават?

Facebook-video_765x0_80-759x411

Проблемот е дека ние навистина не ги знаеме долгорочните последици од премногу поминатото време пред екран, бидејќи да се биде прикачен на екранот со часови е релативно нов аспект на нашиот секојдневен начин на живот и социјална интеракција. Поминати се само 10 години откако првиот iPhone беше пуштен на пазарот и откако Фејсбук почна да функционира.

Социјалните медиуми очигеледно го сменија нашето општество на многу начини, но има една најочигледна промена која се случува во последните години – колку се тие зависни и колку одзимаат време. Иако има добри и едукативни содржини и убаво е да се види што пријателите и членовите на семејството прават или што се случува во светот околу нас, сепак во најголем дел тоа е губење на време, и реално, тоа може да биде стапица.

Дури и поранешниот претседател на Фејсбук, Шон Паркер, има изјавено:

“Идејата при креирањето на овие апликации, Фејсбук како прва од нив, беше како да консумираме колку што е можно повеќе од вашето време и свесното внимание? Тоа значи дека повремено треба да примате малку допамин бидејќи некој ви кликнал “лајк” или коментирал за фотографија или пост или што и да е. Тоа ќе ве натера да објавувате повеќе содржини, а тоа ќе ви донесе … повеќе “лајкови” и коментари. Тоа е циклус на повратна информација за социјална валидација … токму она што секој хакер, како мене, би го смислил, бидејќи така се експлоатира ранливост во човечката психологија. Пронаоѓачите, креаторите – како мене, како Марк [Цукерберг], како Кевин Систром [Инстаграм], тоа се се луѓе кои свесно го разбираат и знаат ова. Сепак ние го сторивме тоа.”

Знаењето дека постои план и агенда зад оваа зависност и дека таа е свесно дизајнирана за да ме заглави во бесконечен циклус, може да ми помогне да сфатам дека можеби сум, токму јас, една од жртвите на стапицата.

Фејсбук не е невин минувач во оваа равенка, тие добро знаат што прават и го дизајнираат на тој начин со причина – да ве држат на интернет, да ве држат во оваа бесконечна, често безумна јамка на “скролот”. Имајќи го тоа на ум, дали сеуште сакате да ја подарите својата моќ на една глобална корпорација која е јасно дека не работи во ваш најдобар интерес? Бидејќи на крајот на денот, сето се сведува на едно…. да ви се продаде нешто, било што.

Што можеме да направиме?

Кога ќе почувствувате дека сте зависни од нешто, било кафе, марихуана, слатки, тутун…, треба да се обидете да се одморите од тоа само за да го скршите циклусот и да ја повратите моќта над ситуацијата. Прекинувајќи во моментот кога ќе ја препознаете зависната шема го прекинувате и циклусот. Тогаш сфаќате дека тоа е огромно губење на време и дека има многу подобри работи што можете да ги правите со тоа време.

Ова е добра можност да се проверите самите себе, а ако размислувате, “но јас го читам овој напис на Фејсбук, како инаку би го видел ова?”, ова е валидна поента, но постојат и други начини за пристап до информации! Фејсбук презеде голем дел од интернетот во текот на годините што често забораваме како изгледаше интернетот пред експлозијата на Фејсбук.

Не е дека треба да прекинете да го користите целосно, само треба да бидете свесни за  што е наменет на прво место, користите го за ваша корист и не дозволувајте тој вас да ве користи.

Вратете ја моќта

Дали се потпирате на Фејсбук за вашите дневни вести или читање? Не заборавајте дека Фејсбук има алгоритми кои диктираат што да ви се прикажува, а дополнително ви се прикажуваат и содржини на страници кои што плаќаат за тоа….ова е форма на цензура.

Пред неколку години, ако сте имале страница која ви “се допаднала” на Фејсбук, ќе ја видите и содржина на таа страница, но сега, без да одите на таа страница, малку е веројатно дека тоа ќе се случи. Пред Фејсбук да преземе сè, се користеше функцијата обележувач (bookmark) и секој сам си претражуваше, истражуваше и си ги пронаоѓаше вестите. Денес комплетно се потпираме на Фејсбук да ни ја стави содржината пред лицето. Важно е да се има на ум, дека тоа што го гледате, го гледате со причина. Да не заборавиме како Фејсбук во суштина го презеде Youtube, MSN messenger, и во голема мера, методите на комуникација, како што се испраќање на пораки и е-пошта.

Дали е мудро да ги ставаме сите наши јајца во една кошница? Или би требало да бидеме проактивни и сами да одлучиме што сакаме да гледаме и кои платформи да ги користиме?

Кои се вашите мисли за социјалните медиуми и за нашата зависност? Дали неодамна сте ја исфрлиле оваа навика и се чувствував многу подобро за тоа?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s