Дали Божиќ е суров и неправеден култ кој треба да го снема?

Секој може да ги препознае материјалните, нездравите или едноставнo нелогичните аспекти на Божиќ. Нездрави суми на пари потрошени за подароци, бескрајно препуштање на нездрава храна, дедо мраз итн.

Но, тоа е само еднаш годишно, тоа е забавно за децата и одлично е да поминете време со семејството. Ова е валидно гледиште, но ни една од овие работи нема врска со тоа што всушност треба да претставува Божиќ.

25630467_10159748020690187_1289050374_n

Вистинското значење на Божиќ е да се прослави раѓањето на Исус, но дури и тоа е ирелевантно, бидејќи се верува дека Исус е роден некаде околу ????? Значи, што е Божик за сите? И покрај тоа што Халмарк би сакал да верувате, целиот Божик навистина е сурова елитистичка институција на која треба да и се стави крај. Реалноста за прославата на Божиќ е, колку и да сакаме да го негираме тоа, дека таа е резервирана за најпривилегираните во човечкото општество.

Сите сме колективно слепи за фактот дека огромното мнозинство на луѓе на планетата не се во можност да го прослават Божиќ на начин на кој медиумите ни кажуваат дека треба. Ова создава чувство на неуспех, неприпадност и чувство на загуба. Просечниот американец ќе потроши околу 700 долари за подароци оваа година во вкупна вредност од повеќе од 465 милијарди долари, проценува Националната федерација за малопродажба. Од друга страна, Обединетите Нации проценуваат дека со само 30 милијарди долари годишно би можело да се стави крај на светскиот глад. Ако само една година американците, наместо да се распрснат на подароци, ги донираат овие пари, за 15 години гладот ​​во светот ќе престане да биде проблем. А што правиме ако и останатите развиени земји го следат овој пример? Значи, имаме средства да ги решиме проблемите во светот, но за жал нашето капиталистичко општество не ги поддржува овие средства.

Друг проблем е дека голем дел од парите што се трошат луѓето воопшто и ги немаат на располагање. Поради медиумите и средината, семејствата чувствуваат огромен притисок да создадат совршен Божиќ за своите семејства. Ниеден друг ден нема повеќе притисок да се троши отколку на Божиќ. Подароци, украси, храна, настани, патувања…. и ниту едно од нив не се смета за луксуз за време на Божиќ. Стотици илјади луѓе се задолжуваат во ова време од годината бидејќи општеството умешно и намерно не индоктринирало да веруваме дека ние мораме да се приспособиме и да ја прифатиме оваа верзија на Божиќ.

Многу родители секоја година за Божиќ се борат да и обезбедат многу подароци на своите деца бидејќи тоа е задолжително, тие не треба да се делат од средината, а пак децата ги очекуваат тие подароци. Меѓутоа кога децата ќе слушнат за сите поскапи подароци што нивните побогати другарчиња ги добиле започнуваат да се прашуваат дали тие биле лоши па затоа Дедо Мраз не можел и нив да им даде такви поклони или тоа што тие го посакале. Тогаш што е со милионите деца во Африка, Азија и Јужна Америка кои пак најверојатно се прашуваат зошто Дедо Мраз воопшто не им ни доаѓа?

Но, време е да се биде заедно со семејството. Добро, но зошто притисокот? Речиси паралелно со неконтролираниот консумеризам е и притисокот дека треба да поминете време со вашето семејство. Што е со луѓето кои немаат  семејство, не можат да го посетат семејството што го имаат или едноставно ја изгубиле врската со нивното семејство. Многумина немаат финансиски средства да патуваат во посета на семејството. Дали постои слика за Божиќ на која нема среќно потесно семејство кое седи околу богата трпеза за вечера и во соба со накитена елка со безброј поклони под неа? Размислете за секој божиќен филм што некогаш сте го гледале. Многу луѓе се отуѓени од своето семејство или претрпеле траума од страна на некои членови на семејството. Замислете како тие го доживуваат притисокот “да се биде со семејството” за Божиќ. Што е со луѓето кои се бездомници или се далеку од дома? Луѓето се соочуваат со огромна вина и притисок поради тоа што тие мораат да бидат “социјални”, без разлика дали тоа е нешто што го сакаат или не. Зарем не треба да бидеме со нашето семејство кога на нас тоа ни одговара, кога чувствуваме дека исправно и автентично? Зошто ни е потребен празник за да ни каже кога ние треба да направиме нешто?

Дали е ова вистинскиот начин за славење  на човековите вредности и манифестирање на хуманоста олицетворени во ликот и делото на Исус или и ова е уште една злоупотреба на човековата свест и интелигенција?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s